maanantai 1. marraskuuta 2010

Sokeriton loskakausi

Kurre on sokerilakossa marraskuun ja koska olen yllytyshullu ja hankaluuksia havitteleva yksilö, hyppäsin mukaan.

Sokerilakko kuulostaa ehdottomalta ja vaikealta ja vaikka miltä. Niinpä olen kehittänyt omat "säännöt", joista saan halun ja tarpeen mukaan luistaa, jos tuntuu siltä. Ilman reseptiä lakossa ollaan seuraavanlaisesti.

Lakon säännöt

1. En osta sokeria sisältäviä juttuja, kuten karkkia tms.
2. En lisää sokeria mihinkään, mitä teen itselleni.
3. Saan syödä vaikkapa sokeria sisältävää ruokaa, jos vaihtoehto on liian hankala. Siis koulussa voin syödä vaikken olisi varma, onko ruoassa lisättyä sokeria.
4. En ota kylässä sokerisia tarjottavia, jos se ei aiheuta hankaluuksia. Jos jossain on tarjolla kakkukahvit, otan minimaalisesti kakkua, jos koen, että tilanne vaatii sitä (kaikki varmaankin tunnistavat tällaisen tilanteen).
5. Jos muka oikeasti haluan syödä sokeria jossain muodossa, niin syön. Käyn vaikka ostamassa kilon valkaistua taloussokeria ja vedän lusikalla hyvällä omalla tunnolla, jos siltä tuntuu.

Ansapaikat

Aivan sataprosenttisen varmasti söisin ilman tätä päätöstä sokeria marraskuussa ainakin:

1. Tyttäreni kaksivuotissynttäreillä, jonne leivon kakkua.
2. Teatterin pikkujouluissa (Ounou, mitä vedän glögin sijasta?!? Kaipaan vinkkejä!)
3. Muissa pikkujoulutyyppisissä karkeloissa.
4. Siiderissä jonkun illanistujaisen/saunaillan yhteydessä.
5. Äidin tarjoamana suklaassa, jätskissä, pullassa tms.

Tämä lakko toimii itselläni ennen kaikkea herätyksenä näihin "pakollisiin" sisäisiin sokerointeihin, joiden välttäminen ei ole kiinni omasta mielihalujen hallinnasta vaan sosiaalisten tilanteiden luonteesta. Haasteena on löytää korvaavia makeuksia.

Korvataan paremmalla

Sokeria korvailen ainakin:

1. Hunajalla. Vielä on jäljellä pari desiä äidin Itävallantuliaisia eli typerryttävän herkullista vuorihunajaa. Sitten palaan mihin tahansa suomalaiseen hunajaan.
2. Lucumalla. Lucuman maku on aika helppo ja huomaamatonkin nameissa, smoothieissa jne.
3. Kuivahedelmillä. Sellaisenaan rakastan syödä luomulaatuisena aprikooseja, viikunoita ja taateleita. Taateleita ja aprikooseja käytän myös liotettuna makeuttamaan smoothieita, jätskejä ja nameja.
4. Luomurusinoilla liotellen samaan tapaan kuin aprikooseja ja taateleitakin.

Kuka on messissä? Luokaa omat säännöt tai lainatkaa multa :)


Sokerinen muisto toukokuulta <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti