keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Tee se itse

Ihanaakin ihanammat pimeät illat ovat ottaneet meidät omiksemme ja sitä juhlitaan tänään.

Syksy on paitsi kynttilöiden, kerrospukeutumisen, kirpeiden aamujen ja aktiivisen tekemisen aikaa, myös flunssan mellastuskenttä.
Suosittelen lämpimästi kaikille flunssaisille flussalääkkeiden syömättä jättämistä. Ne eivät paranna mitään eivätkä ketään. Flunssalääkkeet hiljentävät tarkoituksenmukaisia oireita, pitkittävät parantumista ja johtavat liian usein paljon pahempaan tautiin kuin mitä niillä alunperin hoidettin.

Jos kroppa sanoo stop, kannattaa pysähtyä ja levätä sairaus pois. Tee sen verran ja niitä asioita, joita flunssainen keho antaa tehdä. Jos vedät lääkkeitä, jaksat varmaan vääntää pitkän päivän töissä, mutta tulet sairaammaksi, koska kehosi on ennen myrkyttämistä pyytänyt lepoa. Oireet kertovat aina jostakin.

Ihmettelin vuosia pitkittyneitä flunssajaksojani, joille ei löytynyt selitystä. Olin enemmän tai vähemmän flunssassa koko talven. Saatoin käydä koulussa ja myöhemmin töissä, mutta en voinut vapaa-ajalla liikkua enkä laulaa. Sitten, viime talvena olin radikaali ja jätin Finrexinit juomatta, jäin kotiin ja lepäsin. Tattadaa! Parannuin.

Jotain voi tehdä ilman apteekkiakin. Minun salainen flunssalääkkeeni paljastuu nyt kaikelle kansalle (eli ihanille seitsemälle lukijalleni ;)). Kaada vedet keittimestä lääkeaineiden sijaan ihanien hyviksien päälle seuraavalla tavalla.


Lämmittävä juoma flussalla tai ilman


Keitä noin litra vettä ja jäähdytä se sellaiseksi, että kestät juuri ja juuri koskettaa sitä sormella. Tällöin vesi ei ole niin kuumaa, että se tappaisi parantajat.

Laita kannuun
6 mustaviinimarjapensaan lehteä (meillä kuivattuja)
2 oksaa minttua (meillä tuoreita, kiitos kasvihuoneen)

Kaada vesi vihreiden päälle ja anna hautua ainakin 10 minuuttia.

Laita teekuppiin
pieni lohko sitruunaa
0,5 cm pala inkivääriä
hippunen cayennea
vähän isompi hippunen kurkumaa
ihan vähän kanelia

Survo sitruunaa vähän lusikalla, jotta sen mehut pääsevät liikkeelle ja sekoittuvat mausteisiin. Kaada kannussa hautunut teevesi survottujen mausteiden päälle ja makeuta suomalaisella hunajalla.

Sytytä kynttilä, tuoksuttele juomaa (jos et ole ihan tukossa) ja mene ajoissa nukkumaan. Blogiin voisi kirjoittaa myöhemminkin ja tankata sen sijaan riittävästi unta.

Kauniita unia siis. Nauttikaa sateista ja juokaa teetä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti