torstai 3. kesäkuuta 2010

Improvisointia ilman surinaa

Torstai oli rankka päivä. Aamu alkoi sillä, että sauvasekoitin hajosi pienen savupilven saattelemana. Ja meillähän on blenderi myös korjausta vailla.

Olin suunnitellut ruoaksi nokkos-seesaminsiementahnalla täytettyjä avokadoja... Ja nyt liotetut siemenet tuijottelivat minua surullisina hyllyn reunalta (tämä ruoka-aineiden inhimillistäminen alkaa mennä vähän yli, sori :D). Otin haasteen vastaan. Minulla oli siis nokkosia, seesaminsimeniä (joita ihanaksi yllätykseksi löytyi eilen omasta kaupasta luomuna) ja avokadoja. Ratsasin pakastimen: katkarapuja! Ratsasin jääkaapin: luomubrie-palanen!

Luonnollisesti juuri silloin olin kutsunut ystäväni kylään syömään... Mutta näillä mentiin ja hyvää tuli.

Painin nokkosten valmistuksen kanssa aikani ja päädyin lopulta ryöppäämään ne runsaassa vedessä hyvin pikaisesti. Jos jollain on jotain infoa/kokemusta nokkosten raakakäytöstä, olen kiitollinen! En ihan ymmärrä sitä logiikkaa, että jos tuoreet nokkoset on useiden lähteiden mukaan PAKKO ryöpätä ennen käyttöä, niin miksi on kuitenkin ok käyttää kuivattuja nokkosia sellaisenaan... Mitä siinä kuivumisprosessissa tapahtuu, mikä tuhoaa nitraatteja? Mielummin pelaan kuitenkin varman päälle, koska lapsen elimistö ei kestä juurikaan nitraatteja. Kyllä siinä on jonkin verran hyviksiä jäljellä ryöppäämisen jälkeenkin.

Nokkoshöystö

noin 1 dl ryöpättyjä nokkosenlehtiä (tai nuoria kokonaisia nokkosia)
noin 1 dl yön yli liotettuja seesaminsiemeniä
0,5 tl ruususuolaa
1 tl valkopippuria
0,5 tl kurkumaa
loraus oliiviöljyä

Nämä sekaisin ja jääkaappiin muhimaan tunniksi tai pariksi.

Sitten lautaselle sekaisin tai rinnakkain (kuten meillä, jotta joku ei-suosikki ruoka-aine ei pilaisi kenenkään kokonaisuutta):
Avokadoa
Katkarapuja sitruunamehulla ja silputulla ruohosipulilla
Brie-juustoa
Nokkoshöystöä
Reilusti romaine-salaattia pienellä lirauksella oliiviöljyä

Lisänä tarjoilin luomuruisleipää ja taivaallista luomukirnuvoita.

2/3 aikuisista rakasti nokkoshöystöä. Erityisen hyvin se toimi brien ja avokadon kaverina.
Olimme niin nälkäisiä, että mistään ei ehditty ottaa kuvaa.

Jälkkäriksi olin ajatellut suklaajätskiä. Se vaihtui surinattomuuden vuoksi raakasuklaaseen.

Aprikoosinamit

2-3 rkl kookosöljyä
5 kuivattua aprikoosia (tätäkin oli omassa kaupassa luomuna, hurraa!)
3 tl hunajaa
2 tl kaakaonibsejä
1 tl macaa

Vesihauteessa sekaisin ja pakkaseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti