perjantai 23. maaliskuuta 2012

Kypsää perjantaita



Blogin aiheet karkailevat sinne tänne. Yhden aihepiirin blogit ovat niin ennalta-arvattavia, että hiphei vaan ja kypsennettyä ruokaa kehiin :D

Luulen, että raakapainotus pysyy, mutta tänään tehdään kypsää illallista.

Meillä on vähän vahingossa muodostunut perinne, että perjantaina syödään tavallista mittavampi ateria viikonlopun kunniaksi. Minä en ole paljonkaan viime aikoina keittiötä ehtinyt kuluttaa, joten nappasin tästä vapaaillasta kiinni ja sukelsin tekemään sellaista ruokaa kuin juuri tänään teki mieli.

Reseptit ovat syömisjärjestyksessä. Valmistusjärjestys on toinen. Valmistin ensin pestomaisen kastikkeen, sitten napostelurullat, sen jälkeen uunikasvikset, sitten alkuruoan ja ihan lopuksi, vasta ennen tarjoilua, tofun.

Valmistin helpot napostelupalaset käyttäen törkeästi kaupan valmisantimia hyväkseni.

Napostelurullat




luomumoniviljatortilloja
lehtisalaattia

100g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl vähänkuinpestoa (ohje alla)
pieni pala (10-20g) punasipulia
3 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä



Valmista vähänkuinpesto ihan ensin. Pilko punasipuli pieneksi ja leikkaa aurinkokuivatut tomaatit suikaleiksi. Sen jälkeen sekoita keskenään kaikki paitsi tortilla ja salaatti. Laita salaatinlehti tortillalle ja sen päälle mönjä, kuten kuvassa. Rullaa ja leikkaa annospaloiksi. Syö itse päätypalat ohessa.

Työnnä olutpullon kaulaan limenpala ja tarjoile, ettei odottavien aika käy pitkäksi. Ota myös oma olut ja painu takaisin keittiöön :)

Juustot vihreässä kastikkeessa


Ihana ja helppo alkuruoka!

125g hyvää mozzarellaa
100g hyvää fetaa

Vähänkuinpesto

2 kourallista rucolaa
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
1 dl pinjansiemeniä
25 g parmesaania
reilusti fiiliksellä oliiviöljyä
1/2 dl vettä
1/2 tl ruususuolaa

Kaikki tämä blenderissä tasaiseksi massaksi.

Leikkaa juustot siivuiksi ja kaada päälle kastiketta. Koristele basilikanlehdillä.




Voijuurekset ja tofu ruiskuoressa


Laita uuni kuumenemään 225 asteeseen.

200g palsternakkaa
150g juuriselleriä
2 aika isoa porkkanaa
200g lanttua
1 punasipuli (tai no tohon mönjään meni tästä pieni pala)
pari pientä makeaa sipulia
puolikas lime
ruususuolaa

Suurpiirteisesti pilko, suikaloi tai mitä tahansa kaikki tuo uunivuokaan ja rouhi hieman ruususuolaa päälle.

50g voita
2 valkosipulin kynttä
reilulla fiilispohjalla valko- ja mustapippuria

Sulata voi pienessä kattilassa ja laita sekaan pilkotut kynnet sekä rouhi pippureita. Sekoita ja kaada juuresten päälle. Työnnä koko homma uuniin puoleksi tunniksi.



270g maustamatonta tofua (kiinteää)

1/2 dl ruisjauhoja
ruususuolaa
mustapippuria
valkopippuria

voita ja soijakastiketta

Sekoita keskenään ruisjauhot, suola ja rouhittuja pippureita maun mukaan. Leikkaa tofu noin puolen sentin paksuisiksi pihveiksi, pyörittele seoksessa ja (uppo)paista erittäin runsaassa voissa, johon lisätty loraus soijakastiketta, pienen kattilan pohjalla.

Tarjoa hyvän luomupunaviinin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti