sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Köyhäilyä

Meidän perhe rakastaa matkustamista. Kävimme toukokuussa Pariisissa ja Brysselissä ja ensi viikolla lähdemme isolla porukalla Kreetalle nauttimaan auringosta. Matkustaminen on ihanaa, rentouttavaa, jännittävää ja ...kallista. Vaikka meillä on tapana kulkea pienehköllä budjetilla, tyhjentää matkailu aina molempien lompakot.

Tämä näkyy meillä yleensä juuri ennen matkaa myös keittiössä. Sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa nuudelipussia lounaaksi. Kuten tiedätte, meillä syödään paljon muutakin kuin raakaruokaa, mutta haluan tällä postauksella osoittaa, että sekin voi olla edullista ja helppoa. En ole koskaan käsittänyt vinkumista siitä, että pienellä budjetilla ei ole mahdollista syödä teveellisesti. Pienellä budjetilla ei ole varaa tankata itseään täyteen hifistelyfoodeja tai ostaa yksittäispakattuja luomuhedelmiä. MUTTA: porkkana on tosi halpaa. Idättäminen ja versottaminen on vielä halvempaa. Jos ei ole rahaa, pitää suunnitella syömisiään vähän tarkemmin ja vähän ennen kuin tulee nälkä.

Pussillinen kuivia luomuherneitä ei maksa paljon mitään. Liota noin 1 dl niitä yön yli. Laita astiaan multaa. Heitä herneet päälle. Ripottele multaa vähän herneille ja muista kastella noin kerran päivässä. Versoista kannattaa reippaasti vaan leikellä syötävää. Ne kasvavat taas takaisin. Ja kun eivät enää kasva, laita uusi satsi likoamaan. Katsokaa huviksenne, paljonko pieni ruukullinen valmiita versoja maksaa kaupassa... Lisäksi versot näyttävät ikkunalaudalla tai partsilla söpöiltä ja ne on huomattavasti helpompi pitää elossa kuin koristekasvit (nimim. krooninen kasvintappaja).

Tämän päivän köyhäilyruokaan laitoin avokadoja, koska ostin niitä joskus rikkaana (olisikohan se ollut se päivä, kun kotihoidontuki tulvi tämän 25-vuotiaan opiskelijaäidin tilille - Wahlroos: sydämeni sykkii sinulle <3 <3 <3) ja ne ovat kyspyneet hyyyyvin hitaasti. Avokadot voi jättää pois ja lisätä auringonkukansiemeniä toisen desin. Toisaalta uskallan väittää, että avokadojen kanssakaan tämä ateria ei maksa enempää kuin vaikka spagetti ja jauhelihakastike.

Halpispasta

5 porkkanaa
pieni nippu herneenversoja
2 rkl puolukoita pakkasesta
ripaus ruususuolaa
tiraus sitruunaa
loraus oliiviöljyä
jos vahingossa kaapissa on: 2 rkl pinjansiemeniä

Porkkanat kuorimaveitsellä pastaksi ja herneenversot saksilla silpuksi. Kaikki aineet sekaisin.

Kastikkeeseen:

1 dl liotettuja auringonkukansiemeniä
2 rkl liotettuja kurpitsansiemeniä
2 avokadoa
2 pientä tomaattia
2 valkosipulinkynttä
7 cm (eli juuri sen verran kuin sattuu olemaan) pientä kesäkurpitsaa kuorittuna
1 oksallinen tuoreen meiramin lehtiä
pikkuisen tuoretta inkivääriä
ripaus chiliä
1 tl ruususuolaa
pari tippaa tabascoa
sen verran vettä, että blendautuu

Surrur - syömään!



P.S. Kastiketta tuli taas liikaa. Aion syödä loput väli- tai iltapalaksi niin, että voitelen ohuelti dijon-sinapilla romaineslaatin lehtiä, sitten mönjää päälle ja koko homma rullalle.

5 kommenttia:

  1. Mä rakastan raakaruokaa! Sen ansiosta en oo enää niin zombi.

    Hyvää meininkiä täällä. Rehua lärviin vaan!

    Pääsitkö muuten skoleen?

    Ps. Tilasin just Puhdistamosta Sun Firen hifi-suolaa - tiukkaa tavaraa!

    VastaaPoista
  2. Oho, moi! Ja jee, säkin raakaruokailet. Tervetuloa lukemaan ja vaikka syömäänkin joku päivä. Zombit pois!

    PÄÄSIN! Oon ihan :) :D :)

    Ps. Ooh, hifistelijä-Joel! Sopiva kommentti mun köyhäilypostauksen alle, haha.

    VastaaPoista
  3. ONNEKS OLKOON!

    Tää on muuten ihan hyvä saitti:

    http://foodit.fi/

    Siellä on kovaa jengiä.

    Tää on tiukka mimmi, varmaan tiedätkin:

    http://quinoaa.blogspot.com/

    All the best!

    VastaaPoista
  4. Sori, pakko viel laittaa tää:

    Sigur Ros -yhtyeen raakareseptikirja - nam nam!

    http://jonsiandalex.com/recipes

    VastaaPoista
  5. Ylemmät oli tuttuja, mutta tohon kirjaan en oo törmännyt, kiitti!

    VastaaPoista